Konferencia és kiállítás a sörről

“Iszom a sört, szívem mámorban fürdik”

A konferencián – melynek egyik szervezője egyetemünk Bölcsészettudományi Kara – számos előadást hallhattunk a magyarországi sörkultúráról. Megtudhattuk például azt, hogy a bor mellett a sörfogyasztásnak is komoly hagyományai vannak Miskolcon, hiszen már a 18. században is működtek serfőzdék városunkban, sőt, kiderült az is, hogy napi fél liter sör elfogyasztása jótékony hatással van egészségünkre.

Kétségtelen, hogy a konferencia témája kuriózumnak tűnhet a nagyközönség szemében, azonban a sörfogyasztás és a sörgyártás története ugyanolyan része a történettudománynak, mint bármilyen más, múltunkra vonatkozó kérdés, mondta el dr. Fazekas Csaba dékán. 

A rendezvényhez azért csatlakozott a kar, mert az életmódtörténethez szervesen hozzátartozó problémakört a történettudomány módszereivel, szakmai megfontolásokból elemezték – többek között – egyetemünk előadói, s így a rendezvény sikeréhez a bölcsészkar is hozzájárulhatott. Másrészt az ilyen és ehhez hasonló tudományos konferenciák segítenek Miskolcot és egyetemét megismertetni az ország távolabbi vidékeiről érkező szakemberekkel – jó bemutatkozási lehetőség tehát a vendéglátást hagyományosan magas színvonalon művelő városnak és intézményünknek is. A kulturált sörfogyasztás fontosságát, a Miskolci Egyetem hagyományait a szakestek hangulatát ismerőknek nem kell külön bemutatni. 

Mint megtudtuk, a konferencia ötlete Katona Csaba budapesti levéltárostól és barátaitól származik, a szervezőmunkát pedig a Magyar Országos Levéltár valamint a miskolci Bölcsészettudományi Kar végezte. A rendezvény azonban nem jöhetett volna létre, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub és a miskolci Kortyolda étterem nélkül, melyek vezetői egyetértettek abban, hogy a kulturált sörfogyasztás és a hazánkban folyó kisüzemi sörfőzés a magyar vendéglátás megőrzendő értékei közé tartozik. 

A rendezvény minden szempontból jól sikerült, hiszen a népes hallgatóságban a kutatóból mellett sok érdeklődő is helyet foglalt. A Bölcsészettudományi Kar érdeklődését minden történettudományi diszciplína felkelti, és továbbra is örömmel adnak lehetőséget arra, hogy különböző témakörök művelői szakmai eredményeikről hasonló konferenciák keretében beszámolhassanak, összegzett Fazekas Csaba. 

(MERTnet, miskolci egyetemi virtuális újság, 2008-06-16)