Kisüzemi Sörfőzdék Nemzetközi Versenye – Miskolc – szakmai összegzés

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) idén már 25 éves jubileumot tartott és ennek alkalmából a nemrég csodásan felújított Diósgyőri Vár lovagtermében kapott helyet a kétévente megrendezésre kerülő sörverseny. Egy rövid elemzéssel szeretném visszaidézni a versenyhangulatot és tippeket adnék, hogy a hagyományos és az új hullámos sörök közül melyeket érdemes megkóstolni.

img_4745.JPG

Már a 2016-os versenyen is látszott Gyenge Zsolt (Fóti Sörfőzde) elnök és a vezetőség szándéka, hogy az eladdig inkább seregszemle jellegű versenyen sokkal komolyabb és egységesebb verseny- és bírálati szabályokat vezessenek be. Egy kicsit magaménak is éreztem a fejlődést, mert két éve én is tanácsoltam, hogy az addigi egyszerűbb pontozás helyett a BJCP amerikai versenyszabvány szerint bíráljuk el a söröket.

img_4742.JPG

Röviden a BJCP-ről. – A BJCP (Beer Judge Certifivation Program) az Amerikai Házi Sörfőző Egyesület versenyszabványa, amit 2008-ban egységesítettek először, majd legutóbb 2015-ben átdolgozták és a sörforradlmi boom után új kategóriákkal is kiegészítették. A bírálatban a sörök névtelenül szerepelnek és maximum 50 pontot kaphatnak az alábbi megoszlásban. Illat – 12; Megjelenés – 3; Íz – 20; Kortyérzet – 5 ezek az objektív, a versenyszabványban leírt kategóriák, és a sörbíra egyéni ízlésének ad teret az Összbenyomás – 10 pontja. A 30-37 – pont Bronz minősítést ért (Nagyon jó – általában megfelel a típusának, apró hibái vannak); a 38-44 pont Ezüst diplomát ért (Nagyszerű – jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel) és Arany diplomát ért a 45-50 pont. (Szenzációs – a világ legjobb sörei közé tartozik).

Ezek alapján az ismérvek alapján mérték föl a Szent István Egyetemen versenyelőkészítő oktatáson és ízhiba-tréningen is átesett bírák, hogy melyik sör milyen minősítést érdemel. Talán a versenyszervezőknek is meglepetés volt, hogy a korábbi aranydiploma-eső helyett idén az első nap 168 söréből csupán egy arany minősítés került ki, és az összesen 268 sörből is csak 7 sör kapta meg a legjobbaknak járó Arany Diplomát. Egy-egy sörre kóstolópnelenként 5-6 bíra átlagpontszáma adta meg a végeredményt.

img_4741.JPG

A hazánkban még mindig leginkább kedvelt lágersörökben, ahol a legnagyobb a nagyüzemi konkurencia, még van hová fejlődniük a kisüzemeknek, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar sörbarátok hasonló árban (300-600 Ft / 0,5l) már viszonylag könnyen hozzájuthatnak jóféle cseh illetve német vagy osztrák világos és barna sörökhöz. A versenysörök közül csupán néhány láger ért el Ezüst minősítést. Ebben a kategóriában tarolt a Fóti Kézműves Sörfőzde – Fóti Zwickl (38,4), Fóti Keserű Méz (39), Fóti Bitang Joe (39,4), Fóti Hammurapi (42,2). És szintén sok Ezüstöt gyűjtött a Szent András Sörfőzde – a Szent András Monarchista (39,2), a Szent András Ogre (40,8), a Szent András Fekete (41,8), valamint a gyümölcsös lágerekkel is jó szerepeltek a Szent András könnye – áfonyás duplabak (38), és a Szent András Meggyes (40,5). Kiemelendő a Rizmajer Világos (38,2) és a Kecskeméti Sörmanufaktúra Kecskeméti Pils (40). amik a – számomra kicsit meglepetés, de örvendetes – nemrég még nagyüzemi Pécsi Sörfőzde Prémium Láger (38,8) sörével erősítették a hagyományos egyszerűbb világosok csapatát, ahol rengeteg gyenge és közepes tétellel is találkoztunk a verseny folyamán. A Domján Sörfőzde Elefánt Barna (38,4) és a magasabb alkoholfokú, Ugar Brewery Burzsuj – Baltic Porter (44,2) is jól szerepelt. Érdekes anomália, de sörként kellemes – az Akpedo Kft Orgoványi Ír jellegű vörös sör, ami a Vienna Lager kategóriában kapott ezüstöt.(40,8). Gratulálok a főzdéknek, mert bebizonyították, hogy a hagyományos sörök felhozatala elég erős már Magyarországon, és a külföldi és hazai nagyüzemi lágersörökkel szemben van alternatíva.

A versenyen természetesen nem tudtam az összes sört megkóstolni, de – az arannyal díjazott sörökön kívül – figyelemre méltó tételek voltak az általam kóstolt és pontozott több mint 40 sör közül a First American Wheat (42), a Big Foot Agent (43), a Horizont Gentle Bastard DIPA (48), a Fehér Nyúl Cocoa Milk Stout (42) és a Zips Raze Berry – málnaágyon érlelt Saison (43) , melyeket nyugodt szívvel javaslok bármilyen ínyenc sörösnek, nem fognak csalódni.

Természetesen (?) az új hullámos sörfőzdék és a divatos erősebben komlózott sörstílusok ill. a robusztus, hosszan érlelt sötét sörök, a főzdék zászlóshajói lettek a verseny igazi sztárjai. Az Arany Diplomát kapott hét sör közül 4 Stout – Mad Scientist Cookie Monster (47,8), Monyo Boris the Blade 2017 (46,1); Horizont Pilot Series #7 Coconut Stout (45,4); Fehér Nyúl RIS (45,3), 2 IPA – Hopfanatic Oatcake Juice (45,7) és a Hop Top Double Check Double IPA (45,3). Ezért is külön kiemelendő a hetedik Arany Diploma, melyet egy könnyed szép American Pale Ale, a Fehér Nyúl APA (45,8) kapott.

Mielőtt rátérnék a fődíjas sörökre néhány gondolat ahhoz, miben lehetne még a versenyen fejlődni. A Házi Sörfőző Egyesület versenyéhez hasonlóan végre itt is be kellene vezetni a megfelelő kóstolópoharat (TEKU), hiszen egy vastagabb falú, inkább hagyományos pohárból kóstolva sok sör szépsége elveszhet, rejtve maradhat. Ügyelni kellene továbbá arra, hogy a versenysörök a teljes idő alatt hűtve maradjanak, és ne a fogyasztási hőmérséklet felső határa közelében kerüljenek a bírák elé, mert így változhat a minőségük. De a pár apróság mellett elismerés tartozik a szervezőknek, mert igyekeztek a lehető legjobb körülményeket teremteni a versenyen. És akkor lássuk a krémek krémjét!

A hét Arany Diplomás sör közül az 5 legmaggasabb átlagpontszámot kapott versenydarab került az utolsó körbe, és szállt ringbe a legjobb három sörnek kijáró Gyémánt Diplomáért. Ezt a korábbi zsűriasztaloktól delegált 1-1 bíra szavazatai alapján, elég kemény vita után kapták meg a sörök. 7 bíra komoly szakmai vita és érvelés után 1-5-ig helyezési pontokat osztott ki és a legkisebb helyezési pontszámot kapott sör lett a verseny végső győztese.

Gyémánt Diplomások:

3. hely – Monyo Boris the Blade (20 helyezési pont – nekem ez a sör volt a favoritom, persze ekkor még nem tudtam, kiről van szó)

foto_5_1.JPG

2. hely – Fehér Nyúl APA (15 helyzési pont) Képtalálat a következőre: „fehér nyúl apa”

1. hely – Grand Champion Mad Scientist Cookie Monster (15 helyezési pont – több első hellyel – 3 a 2 ellenében)

Képtalálat a következőre: „mad scientist cookie monster”

Összefoglalva a tapasztalatokat, a 2016-os verseny változtatásai és az "átmenet" után a KSE sörversenye idén új korszakot kezdett és fölzárkózott a nemzetközi KKK-sörpiac sztenderdjeihez, így megtarthatja a jövőre nézve a rangját, és a sörfőzőknek és a nagyközönségnek is irányt mutathat, hogy melyek a valóban értékes, a nagyüzemi söröknél ugyan drágább, de igényesebb darabok, amelyek élményt adnak. De egyben intés is a sörfőzőknek, hogy a konjunktúra idején megszokott minőséget folyamatosan emelni kell, mert a feltörekvő új, modern technikával felszerelt főzdék egyre inkább elhúznak a korábbi "old school" főzdetípus söreitől. ezt mutatja, hogy a legmagasabban értékelt Arany Diplomás sörök közül 4 Kraft Egyesületi tagfőzde (Hop Top, Horizont, Mad Scientist, Monyo), egy Kraft-tagjelölt (Fehér Nyúl – ők egyedüliként két sörükkel is Arany Diplomát nyertek) és csupán egy, a Hopfanatic – Kiss Tamás az, aki nem a Krafthoz köthető, de az ő főzdéje is 2013-as alapítású, így egyértelműen felfogásában és söreivel is az új hullámos sörfőző generációhoz tartozik.

Újfent szeretettel gratulálok minden díjazottnak, és még egyszer köszönöm a szervezőknek a profi szervezést és a csodálatos helyszínt!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése