A sörfőzést és -forgalmazást több jogszabály és hatóság szabályozza, ezek közül a legfontosabbak:
2003. évi LXXXVII. törvény a jövedéki adóról
2007. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről
Sör Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) – meghatározza, mit lehet sörnek nevezni
NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) – ellenőrzi a jövedéki tevékenységet
Kisüzemi sörfőzdék szabályozása
Jövedéki engedély szükséges a sörfőzéshez – ezt a NAV adja ki.
Kisüzemi sörfőzde: az a főzde, amely évente 200 000 hl (hektoliter) alatti mennyiséget főz, kedvezőbb adózási feltételekkel működhet (csökkentett jövedéki adó).
A termelésről pontos nyilvántartást kell vezetni, és rendszeres adatszolgáltatási kötelezettség van.
Az alapanyagokra, eljárásokra, alkoholtartalomra stb. az élelmiszerbiztonsági előírások is érvényesek (Nébih).
Forgalmazás és csomagolás
Sört csak olyan kereskedő értékesíthet, aki rendelkezik a szükséges kereskedelmi engedéllyel.
Címkézési kötelezettségek: kötelező feltüntetni pl. az alkoholtartalmat, gyártót, szavatossági időt, allergéneket (pl. glutént), összetevőket.
A hordós kiszolgálás (csapolt sör) is engedélyköteles kereskedelmi tevékenység.