Sörévértékelő 2017

Ahogy januárban sejdítettem, 2017-as év óriási sörözönt zúdítottak a hálás fogyasztókra. Megszámlálhatatlan prömier, rengeteg csapfoglalás, fesztivál és egyéb sörös móka volt, és persze a multik is kezdenek – igaz a tőlük megszokott mammutléptekkel és a lehető legjobban "ócsósított" megoldásokkal – ki-kikacsintani a komfortzónájukból, hogy a KKK-sörök miatt elkalandozó fogyasztókat ne csak a pénztárcájuknál fogva, hanem újabb sörökkel is megtarthassák. De menjünk szépen sorjában.

fullsizerender_4.jpg

Ha már a multiknál tartunk, kezdjük velük a sort. A Drehert az AB Inbev-SAB Miller fúziója után több kelet-európai sörgyárral együtt az Asahi vette meg, így nem tudtak idén túl nagy izgalmakat hozni. A Frissenszűrt Arany Ászok csak sovány szépségtapasz volt, és a Dreher egyéb hidegkomlózott változatai sem hoztak túl sok újat az életünkbe. Jövőre, ha már az új tulaj egy kicsit megállapodott Kőbányán, talán lesz újabb irány is. Addig marad nekünk a – csakugyan remek – tankos Pilsner Urquell. img_1140.JPGA Borsodi a Tüzes és a Jeges erősern marketingszagú fejlesztésén túl ősszel belehúzott, és próbakörre előhúzta a varázskalapból a tunungolt Borsodi Nitro-t, nitroimg_3114.JPGami végre mellőzte a kukoricát, és a bőcsi gyárnak ebben a szegmensében egy jó menekülősör státuszt mondhat magáénak. A Heineken – bár szerintem ők kihagytak volna ebből néhány fejezetet – a Csíki-Heineken csörtével elérte, hogy a sör több hónapon át vezető hír volt, ami minden piaci szereplőnek jót tett. Ám az igazi nagy bombát a Soproni IPA-val, robbantották, mert ez végre tényleg az első olyan nagyüzemi sör, ami nem csak az árfekvésével, hanem a fogyaszthatósági értékeivel is behatolt a mélyebb köztudatba, úgyhogy minden kétség nélkül az Óvatos Duhaj az év egyik meglepetéssöre. Erre erősítettek még rá a hazai portfólióból eddig hiányzó belga vonallal, és az Affligem Blonde illetve a Mort Subite, meggyes lambic is nagy sláger.

sopronipaimg_9949_1.JPG

A KKK-szegmensben a First The Craft Beer Co. újpesti új, Zip's technológiás főzdéje, mindenképpen az idei év legremekebb új beruházása, és már most is megkerülhetetlen az azóta a SPAR-ban is kapható dobozos Pilsner, APA és IPA. img_0982.JPGAzért ne feledkezzünk meg a Fehér Nyúl új Soroksári úti főzdéjéről sem, mert ők is nagyon szép szortimenttel jelentek meg a nagyközönség előtt. De az első magyar dobozos sört, nem a First, hanem a teljesen megújult Reketye Sörfőzde készítette el, így az év magyar KKK-innovációja cím őket illeti.

362.JPG

A 2016-ban megfogalmazott Kraft-irányelveket 2017-ben is látványosan képviselték a Kraft Egyesület főzdéi, és a folyamatos igényesség, valamint a sörfőzői szaktudás mellett rengeteg olyan beruházás (hidegkomlózó, vízkezelő, szeparátor, palackozó stb.) is létrejött, ami mind-mind emelte a sör minőségét és a kompromisszumok (főleg a pasztőrözés, ami azért jelentősen butít egy sörön) nélküli eltarthatóságát. A Vienna Craft Beer Fest-en rengeteg sztárfőzde sörét kóstoltam a szintén kiállító Főzdeparkos sörfőzdék sörei mellett, és nem éreztem olyan minőségi különbséget, mint pár évvel ezelőtt a nagyágyúk és a Kraft-os sörök között. Ez mindenképpen jó jel a jövőre nézve, de egyben intés is a fejlesztéseket el-elhanyagoló főzdéknek, hogy a telitődő piacon a konjunktúra lecsengése után már nem minden sört lehet majd eladni a craft-bárokban.

Az idei évben egyértelműen az őszi Kraft-Feszt volt az év sörfesztiválja,

A Horizont lett az év sörfőzdéje. A kezdeti igencsak óvatos, jó, de néha tankönyvszerű söreit lassacskán tökéletesítette, majd a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-díj (Saison-Wit) óta megmutatta, hogy a hagyományos sörökkel (Düsseldorfer Alt) és az új hullámos NE IPA-val (Pilot Series 1# ill 2#) vagy egy Russian Imperial Stout-tal (Night Shift) is egyaránt nemzetközi színvonalú darabok kerülnek ki a főzdéből.. Különdíjasunk ebben a szegmensben a Mad Scientist, akik már tavaly is dobogósak voltak, és eredendően remek sörök készülnek náluk, de a Horizont meggyőző menetelése az év második felében a javukra billentette a mérleg nyelvét.

Az év felfedezettje számomra a Kraft-tagjelölt Dimbo Lab főzde, akik a kezdeti szortimentben hihetetlen biztos kézzel nyúltak a Gose igen nehéz műfajához, a lágerhez, ami a kraft-cénában kicsit mostohagyermek és egy remek Portert valamint nemrég egy rizlinggel érlelt nagyszerű Saison-t is főztek. Remélem, jövőre kialakítanak egy komolyabb szortimentet a kötelező IPA-val és még pár újabb izgalmas sörrel.

1205.JPG

Az év gerilla főzdéje a Brew Your Mind, akik nem tudtak eddig hibázni, és a remek IPA-k és APA-k mellé előrukkoltak a hordóérlelt Wild Ale-lel a Generations-szel, ami a belga és amerikai brettes és vadélesztős sörök méltó hazai képviselője. Mellettük mindenképpen említsük meg a Balkezes-t (akik idén egy nagyszerű balti porterrel, a Bagollyal is megajándékozták a közt), és Armando – KőváriGergőCsakajósör – Otchoa-t, aki a szokásos magas színvonalú IPA-k mellé, moldáv koprodukcióban (Litra Brewery) elkészítette a Kollabrettet, amit mindjárt natúr, meggyes, fekete ribizlis és szilvás ízben is megkóstolhattunk.

Az év sörözője a Rizmajer új József körúti Sörháza, ahol a hagyományos sörök és a vendégcsapon megjelenő profik, valamint az elképesztően igényes technikai hátország, amit a "színfalak mögött" épített föl a tulajdonos, mind azt szolgálják, hogy nagyon jó áron minőségi söröket és jó falatokat kapjon a betérő vendég.

902.JPG

Az év külföldi sörén nagyon sokat gondolkoztam. De talán az egyik legmeghatározóbb élmény a Tree House NE IPA-ja a Green volt, ami valami egészen élképesztően tiszta, mellékszál nélküli komlóélményt nyújtott, és ezért választottam a rengeteg nagyszerű főzet mellett.

Az idei magyar trendek a NE IPA, a Brett-es Wild Ale-es próbálkozások, és a hordós érlelések. Többek között Armando,fullsizerender3_1.jpg a Brew Your Mind, de karácsonyra a Kapucinus is főzött egy borral bolondított meggyes barna ünnepi sört.. És magyarok közül még nem volt szerencsém megkóstolni a Monyo: Anubis hordóérlelt változatait,monyoanubishordoimg_0906.JPG így némileg hiányos a listám. Annyi jó főzet van, hogy itt nem tudtam dönteni a Brew Your Mind Generations Wild Ale, a Horizont Pilot Series 2# NE APA és a Zip's új, Jamesonos hordóban érlelt söre, az Angel's Ser között.

zipsangelsserimg_3592.JPG

Hamarosan jövünk az Ország 2017-es sörtesztjével is, ahonnan tovább bővíthető a leg-lista, mert blogger- és kóstolótársaimmal újfent remek söröket próbálhattunk az idei év terméséből.

A "nyerteseknek" természetesen szívből gratulálok, és a többi sörfőzdének, sörfőzőnek és minden sörbarátnak is kívánok

SÖRHABBAN GAZDAG 2018-AS ÉVET!!!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése