Sör 2018 – A kitörés éve

Most már nyugodtan leírhatom, hogy szokás szerin (2017 és 2016 után)t idén is összeszedtem egy pár gondolatot, mit várok az idei sör-évtől Magyarországon, milyen trendek, milyen sörpiaci mozgások lesznek a meghatározóak – legalábbis szerintem.

img_3789.JPG

1. Kisüzemek, gerillák: A tavalyi év tapasztalata az, hogy egyre többen igyekeznek beszállni a sörfőzés-üzletbe. Több új, feltörekvő kisebb vállalkozás (pl. a hamarosan megnyíló gyulai sörfőzde) mellett egy igencsak komoly szereplő, a Matolcsy-rokonsághoz köthető vállalkozók égisze alatt "kisüzemivé" avanzsáló (ehhez a kisüzemi főzdék jövedéki adókedvezményének drasztikus és irreális emelése – 20e hektoliter / évről 200e hektoliter / év – a 2017-es teljes magyar kisüzemi sörgyártásnak mintegy 4-5 szöröse) régi-új Pécsi Sörgyár is beléphet a sörpiacra. Az ugyan kérdés, hogy a kormányzati hátszéllel, és a nagyüzemi sörgyártók termékeinél csak alig jobb termékekkel a Csíki Sörgyár mellett mennyire torzíthatják a piacot, de az nem igazán lehet kérdés, hogy ők nem a magas minőségű söreikkel, hanem a még mindig leginkább keresett olcsó(bb) lágerekkel igyekeznek berobbanni a sörös köztudatba.

img_2520.JPG

A Sörbúvár nem is oly rég megejtett sörkörképe és a Beerporn-Beerselection kérdőív eredményei mindenképpen azt mutatják, hogy egyre inkább megtalálta a KKK-sör azt a fogyasztói réteget, akik hajlandóak a hosszú érlelésű és/vagy drága alapanyagokból készült sörökre viszonylag magasabb összeget (800-1000 Ft / 0,33 l) is kifizetni. Evvel párhuzamosan a Kraft és a hozzá köthető újabb felfogású főzdék hajlandóak is komoly beruházásokra, hogy ezt a réteget kiszolgálhassák olyan sörökkel, amelyek már a nemzetközi sztárfőzdék söreivel is versenyképesek.

Ez a szegmens egyre inkább kiépíti a nemzetközi kapcsolatait, és a környező országoktól kezdve, Nyugat-Európába és az USA-ba is eljutnak a főzeteik, valamint a tavalyi Borefts-fesztiválhoz hasonlóan idén is várható, hogy nemzetközi kalandozásra indulnak főzdék és egyre több collab főzet készül itthon lengyel, szerb, orosz stb. főzdékkel karöltve. De a Főzdefeszt "megüresedő" helyét átvevő Kraft-feszt mellé idén a BP Beer Week is bejelentkezett, ráadásul egészen elképesztő vendégfőzde listával.

A megnövekedett erjesztőkapacitás miatt idén is sok izgalmas gerilla-főzetre számíthatunk. A gerilla főzőkről (Brew Your Mind, Balkezes, Tuff Buzz, Dimbo Lab, Rothbeer stb.) is elmondható, hogy egyre tudatosabban használják ki a lezajlott technikai fejlesztéseket, és a minősége ezeknek a főzeteknek is kiváló.

A nem-Kraft kisüzemi főzdék három nagy táborra oszthatóak. A hagyományos vonalat képviselő főzdék, akik megmaradtak a világos-barna alapvonalon. A lágereket, gyümölcsös söröket és egy két speciálisabb főzetet (IPA, búza, Stout stb.) gyártó, régebbi gyökerekkel rendelkező főzdék (Fóti, Kapucinus, Stari, Szent András, Rizmajer, Gyertyános, Palóc stb.), illetve azok a főzdék, akik már az új-hullámos vonalon indultak el, és fiatalosabb arculattal és kínálattal jelentkeztek (Yeast Side, Ugar, Zentus, Reketye stb.) a közelmúltban. Inkább a Kraft-hoz sorolható a Zip's Brew és az országban elsőként Zips-rendszert használó, tavaly nyitott First Brewing, akiknél szintén nagyon magas szintű a rendelkezésre álló technológia és tudás. A már említett sörteszt is bizonyította, hogy magas minőségben csak komoly, új befektetéssel lehet megmaradni a piacon, és ha valaki nem pasztőröz – ami már egyfajta kompromisszum a minőség kérdésében – és nincs vákumos palackozógépe, az nem tud tartós és biztos minőségi sört előállítani, tehát szűkülnek a piaci lehetőségei, amellett, hogy a szavatossági idejükön belül lehetnek ezek is remek sörök.

pilsner1140805istvan_004.jpg

2. Multik: A három nagy sörgyár (Heineken, Dreher, Borsodi) + a forgalmazó Carlsberg már tavaly is egyre inkább próbált megtelepedni a "minőségi" szegmensben, új termékeikkel (Soproni IPA, Borsodi Nitro) és a már bejáratott nemzetközi márkákkal (cseh sörök – Krusovice, Pilsner Urquell, Staropramen; belga sörök – Mort Subite, Affligem, Leffe, Hoegarden, BelleVue, Grimbergen), és a magyar brandek maradtak az olcsóbb szegmensben. A SAB-AB InBev fúzió miatt az Asahi-hoz átkerült Drehernek tűnik csak szegényesebbnek a termékpalettája, kérdés, hogy idén az Asahi sajátmárkás sörei mellett bevezetnek-e valami újabb izgalmas már a magyar piacra.

nitroimg_3115.JPG

A 2016-os számadatok bizakodásra adnak okot, ráadásul a fizetőképes kereslet erősödése miatt ismét a Premium-, Szuperprémium-szegmens eladásai nőttek. Bár a marketing és a szlogenek egyaránt a minőségi söröket helyezik előtérbe, a cseh-osztrák-német átlagsöröktől még nagyon messze vannak a szupermarketek, közértek polcain található magyar tucatsörök. A Sör mi több eseménysorozat programjai ettől függetlenül egyre szélesebb körben eljutnak fogyasztókhoz, és ez hozzájárul az általános sörkultúra emelkedéséhez, ami a fogyasztói ízlést sokban pozitívan befolyásolhatja. A tavalyi év elejére a Csíki-Heineken jogi hercehurca rányomta ugyan a bélyegét, de alapvetően inkább pozitív kihatása volt, hiiszen folyamatosan sörről szólt a hírek egy része, vagyis a sör "újra téma" lett. És idén a nyári meleg mellett vélhetően nem fog ártani a fogyasztásnak a közelgő foci VB sem…

3. Sörözők – Az ország még mindig jelentősen fejnehéz, Budapesten koncentrálódnak a komolyabb kisüzemi sörözők, még mindig csak egy-két vidéki nagyváros (főképpen Pécs) tud felmutatni komolyabb sörös életet. Budapesten 2017-ben két komolyabb craft-söröző nyílt meg, amik új lendületet hoztak a söréletbe. A Dob utcában, a bulinegyed kapujában található First BBQ a First Brewing márkasörözője, és Németh Grabowszky Gábor irányításával remek csapolt és üveges kínálattal várja a vendégeit. A Neked csak Dezső régi helyére a Kuzin Bár érkezett a Dohány utcában, mert az új Dezső a Rákóczi útra költözött és az egyik legnagyobb kínálattal. 32 csappal rendelkező multitap bárban várja a vendégeket, remek arányban keverve a magyar és a nemzetközi sztár főzdék craft söreit. A Beerselection megnyitotta a József Krt-on az eddigi legnagyobb bottle shop-ot, ahol komoly kínálatra talál a betévedő sörszerető és szerencsére már nem csupán a Csakajósörben lehet igazán komoly nemzetközi főzeteket találni. A cseh vonal, illetve a hagyományos belga sörök iránya továbbra is erős a városban, és örvendetesen tapasztalható, hogy sok kisebb hely is megengedte magának, hogy ne a multik cseh-belga portfóliójából válogassa a csapolt söreit, hanem kisebb főzdéktől tegyen csapra, kevésbé kommersz söröket.

Örvendetesen megnőtt azoknak az eseményeknek a száma, ahol egy étterem vagy söröző tematikus sörvacsorát (Pl. Jardinette) szervezett. A Krak'n Town új séfjével szintén ezt a vonalat erősíti, és az utóbbi hónapokban egyre inkább gasztrokulturális oldalát mutatja be. (sörjóga, Fehér Nyúl sörvacsora stb.) A csapfoglalások mellett trend lett, hogy több kis főzde saját helyet nyitott, ahol a kísérleti főzeteit folyamatosan bemutathatja. Jó példa erre a Labor, ami a Mad Scientist "házi játszótere", de az Élesztő helyett a bemutatók zöme átkerült Neked csak Dezsbe. A Horizont és a Brew Your Mind is rendszeresen ide hozza az új söreinek a bemutatóját.

4. Trendek – A 2017-es évben debütált a magyar dobozos craft-sör, mely a jövőben egyre népszerűbb lesz. Jelenleg az – úttörő – Reketye mellett a Brew Your Mind készít dobozos sört matricázott dobozokba, illetve a First Brewing gyártat komolyabb minőségű dobozokat Szerbiában, emlyből 0,33-as és 0,5-ös kiszerelésben is kaphatóak a söreik, most már széles körben az Intersparban is. A doboz előnyeiről már tavaly szóltunk, és Amerikában és Európában is egyre népszerűbb lesz ez a forma.

362.JPG

Az IPA letaszíthatatlan a craft-sör trónjáról, továbbra is nagyon népszerű lesz, de az atomkeserű példányok helyett egyre inkább a New England style és főleg a melegebb hónapokban a gyümölcsös és a sour IPA-k és APA-k is hódítanak majd. Kisebb mértékben, de szintén a nyári hónapok slágere lesznek a fanyarabb, "fröccsösebb" világú sörök, a Gose, a Saison és a Wild Ale, Sour Ale-ek. Amúgy az USA-ban, a craft beer bölcsőjében ez sokkal komolyabb trend már, mint a lágerek és a stoutok iránya.

Népszerűek maradnak az extremitások, az extrém fűszerezések (teák, kávék, egzotikus fűszerek), a speciális hozzávalók (gyümölcsök, zöldségek de akár a hamburger, chips, édességek stb. a sörben) és a különleges eljárások (hordós érlelés – még több borászat száll be a kísérletezésbe, fachips, blendelés musttal, borral, egyéb alkohollal)

Egyre több a kísérleti főzet, mellyel a főzdék arculatot építenek és egyben kísérleteznek, mire fogékonyabbak a fogyasztók, illetve néhány főzde – pl. Horizont – a hagyományos szortiment mellé tudatosan és hangsúlyozottan bemutat extrém főzeteket, amikkel a rajongói ízlésvilágát is formálja, szélesíti. Egyre inkább – sztárséfekhez hasonlóan – megjelennek ezek a sztársörfőzők, akiknek az egyedi főzetei miatt a sörrajongók képesek sorban állni, elmenni egy-egy sörözőbe az új főzet miatt.

A 2018-as évben még inkább finomodik a fogyasztói ízlés, nagykorúsodnak a fogyasztók, már egyre többen meg tudják különböztetni a minőségi sört a tucatdaraboktól, és ez visszaszoríatja a gyengébb minőséget a trendi sörfajtáknál. Egyre nemzetközibb lesz a magyar KKK-sör, és egyre jobban megveti a lábát a régióban. Ilyen szempontból is 2018, a kitörés éve lesz…

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése