Kocsmablog bejegyzése a XII. KSE Sörversenyről

A magyar kisüzemi sörverseny legjobbjai

Helyszín: Diósgyőri vár, 
Időpont: 2018. április 11-12. 

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete kétévente megrendezi nemzetközi sörversenyét. Az idén minden eddiginél nagyobb számú nevezés érkezett, a 268 nevezett sörből – a korábbi aranydömpinghez képest – csupán 7 db arany diplomát osztottak idén. A megtisztelő Grand Champion cím a Mad Scientist – Cookie Monster sörét illeti.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ezalatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Az idei évben már 7 országból mintegy 80 főzde küldte el 268 sörét a megmérettetésre, ezzel ismét növelve a két évvel ezelőtt indított sörök számát.

A KSE sörversenyére a BJCP 2015 típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás volt a verseny életében. Egyrészt változott a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár lovagtermében volt a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap állt a rendelkezésére a sörök értékeléséhez. A közel 50 fős szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vettek részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és több BJCP szakember segítette.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazta. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kapott. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végezték, tehát nem tudták, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriákat ismerték.

 

Forrás: http://kocsma.blog.hu/2018/04/18/a_magyar_kisuzemi_sorverseny_legjobbjai