Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XI. Nemzetközi Sörversenye – Sajtóanyag

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete húsz éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. Az első megmérettetéseken jellemzően negyvennél kevesebb sört neveztek három kategóriába a sörfőzdék, 2012-ben azonban már hatvanhat, két évvel később pedig közel kilencven nevezés érkezett öt kategóriába.

Ezen a két legutóbbi versenyen már egyértelműen lehetett érezni az Amerikai Egyesült Államokból kiindult sörforradalom hatását, nem csak több, hanem többféle sörrel is jelentkeztek a versenyzők. Épp ezért a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – felismerve a változtatás szükségességét – a 2016-os versenyt már a BJCP (2008) típusbesorolásai alapján hirdette meg.

A versenyre idén minden eddiginél több, közel százötven nevezés érkezett, nemcsak Magyarországról, hanem Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Csehországból is. Külön érdekesség, hogy az idén hazai nagy sörgyár is beszáll a versenybe. A BJCP (2008) 24 fő, és ezeken belül több altípust különböztet meg. A kisüzemi sörfőzés változatosságát szépen illusztrálja, hogy ezek közül 21 fő- és 45 alkategóriába érkezett nevezés. Legtöbb az utóbbi évek kedvenc típusába, az IPA-ba, de szép számmal lesznek búzasörök, porterek és pilsenik is.

A bírálatot 35-36 fős zsűri – hat csoportra osztva – fogja végezni. Az értékelés és a pontozás némileg eltér a BJCP rendszerétől, az elérhető maximális pontszám 20. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők pedig bronzérmet kapnak. Tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a kategória legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes söre kap.

A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak azt, hogy melyik kategóriába nevezték. Ezért is fontos, hogy a sörfőzdék a megfelelő kategóriába nevezzék a söreiket, mert legyen az bármennyire is jó, ha nem felel meg az adott típus jellemzőinek, a zsűrinek kötelezően hátra kell sorolnia azt.

A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján az elmúlt közel harminc évben világszerte már körülbelül 6000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házisörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat.
A BJCP 2008-as verziója 24 fő-, és azokon belül 2-6 alkategóriába sorolja a söröket. A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit. Milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben és mi számít kifejezetten ízhibának stb. 2015-ben a BJCP új táblázatot adott ki, tovább finomítva a típusfelosztást.

A verseny időpontja: 2016. április 13. 09:00 Helyszíne: 3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 2., Miskolci Galéria

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (háttér információ)
Az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket. Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban.
Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma különböző okok miatt drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük.
Az egyesület 1996 óta kétévente megrendezi nemzetközi sörversenyét. Az idei versenyre eddig közel 150 nevezés érkezett. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – az Óbudai Önkormányzattal közösen – 2016. május 21-22-én rendezi meg első sörfesztiválját az óbudai Fő téren.

További információk:

Kiss-Orosz Dalma
+36 30 651 1939

Vétek György
kse.sorverseny.2016@gmail.com