Készits hermelint! – gondolatok egy cseh sör mellett a konyhában

Az nem kérdés, hogy egy magára valamit is adó cseh söröző tart hermelint. Az sem, hogy ez egy elképesztően jó sörkorcsolya. De hogy hogyan készítsük el, már adhat némi fejtörést. Főleg, ha nevezni szeretnénk az első Nemzetközi Hopa-Hermelin Bajnokságra a magunk gyártotta hermelinnel.

img_4554.jpg

Mivel Ogre barátunk is bíró lesz a versenyen és ebből a témából jelentetett meg "szakdolgozatot" (másik szakterülete a pacal…), vannak jó kiindulási alapok, én mégis összeszedtem, szerintem mi kell egy jó hermelinhez.

1. Alapanyagok – Feletsük el az olcsó étolajat, a gazdaságos camembert és a citromsavban gazdag, paprikában szegény, butáncsípős Erős Pistát és rokonait, és ha nem is aranyárú, de minőségi(bb) termékeket vegyünk

  • olaj – minőségi repceolaj, sansa vagy nem túl karakteres extra virgin olivaolaj
  • sajt – ha nem hoztunk Csehországból eredeti hermelint, akkor a Lidl-Aldi vonal francia camembert-ei vagy egyéb középáras camembert-ek kiválóak hozzá. Én olyan camembert választottam, aminek kecsketej tartalma is van, mert a Saaz-komló és a Chevré (friss krémes kecskesajt) imádják egymást, mi meg őket, így ebből a tuti kipróbált harmóniából csempészhetünk bele a hermelinbe kicsit
  • hagyma – vöröshagyma mellett válasszunk lilahagymát. Frissebb és remekül mutat tálaláskor is.
  • a fokhagymát ne feledjük
  • fűszerek – bors (fekete, zöld, piros), boróka, koriandermag, mustármag,
  • chiliszósz, vagy darált csípős paprika, édes mustárral, és a komló zöldségességével harmonizáló medvehagymás pestoval és / vagy korianderpasztával keverve
  • nagy, jól záródó tiszta befőttesüveg vagy vákumdoboz

2. Elkészítés – kb. 30-40 perc:

  • a két félkorongra vágott sajtot megkenjük a csípős keverékkel meghintjük felszeletelt fokhagymával és karikázott hagymával majd összeforgatjuk és az üvegbe hagyma és fűszerágyra rakjuk majd ezt ismételjük, amíg el nem fogy a sajt, vagy meg nem telik 4/5-ig az üveg
  • a paprikakrémet, fokhagymát, hagymát, fűszerek egy részét serpenyőben kevés olajjal rövid ideig hevítjük és hőkezeljük, hogy az ízek intenzívebbek legyenek és az üvegben lévő cuccost felöntjük olajjal. Ne sajnáljuk, mert utána leszűrhető és marha finom salátákhoz vagy húspáchoz
  • az üveget zárjuk vagy vákumozzuk és hűvös helyre (ha olivaolajjal csináltuk, semmiképp sem hűtőbe) tesszük 10-14 napra

3. Fogyasztás

  • Bontunk egy finom cseh sört és pirítóssal körítve arcunba toljuk a hermelinnel. Ezt reggel-délben-este ismételhetjük, amíg van

Még van 13 nap a versenyig, és persze versenyen kívül meg bármikor – Lehet próbálkozni, megéri!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése