Jaffa-szörp serfőző módra – Horizont Pilot Series #2 NE APA

A New England Style remek válasza a sörfőzőknek az atomkeserű helyett az izgalmasan friss, gyümölcsös komlóorgia IPA-kra vágyó népeknek. A rendkívül tisztán erjesztő speciális élesztőtörzsek és a bőkezű hidegkomlózás adja ezt az opálos, a "békebeli" Jaffa-szörphöz hasonlatos enyhén ködös (hazy) világos narancslészín megjelenést és – minél frissebben fogyasztva – az utánozhatatlan, trópusi gyümölcsbomba komlóélményt. Nyugodtan mondhatjuk ez a modern sörfőzés új hazy sörlevese…

horizontpilote2img_2403.JPG

A Horizont a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-cím óta nem ült a babérokon, hanem az első szortimentjük "komfortzónájából", amik nagyon visszafogottan és kicsit tankönyvszerűen, de mindig hibátlanul hozták a stílusjegyeket, az elmúlt évben egyre jobban szabadjára engedik a "vadabb" sörfőző géneket, hogy bemutassák, van még bőven tartalék puskapor a főzőtudásban. Ugyan az Altbier-jük szerintem világszínvonalú, de egy ilyen, viszonylag ismeretlen stílussal maximum német földön lehet nagy babérokat szerezni. Marad a jól bevált IPA-vonal, ami még mindig megkerülhetetlen, de az East Coast – malátacentrikus és a West Coast – száraz és keserűen komlóközpontű IPA-k mellett végre Magyarországon is megjelentek a bevezetésben felemlegetett NE IPA-k, amik új élménnyel bővítik az IPA-élvezetet.

horizontpilote2img_2392.JPG

A Pilot Series 1# is egy ilyen IPA volt a Horizontnál, és múlt pénteken a Krak'n Townban egy csapfoglalás keretében bemutatkozott a "kistestvér" #2, az APA is. Egy jó APA általában alkoholtartalomban és keserűségértékben tér el az IPA-tól, jó esetben ugyanolyan illat- és ízközpontú világgal rendelkezik csak lágyabb, könnyebben iható. Vannak viszont buktatói is egy IPA-hoz képest. Ha nincs benne elég komló és / vagy maláta, akkor súlytalan, íztelen lesz, ha meg túllépi a serfőző a megfelelő arányokat, akkor keserű, illetve a malátától nehézkes édeskés lesz. A keserűérték még kevesebb kilógó ízt (ízhibát) takar el, így sokkal nehezebb feladat egy ilyen sör tökéletes "nevelése".

horizontpilote2img_2401.JPG

Horizont Pilot Series #2 NE Apa Illatában kirobbanó mango, papaya az indítás, majd melegedve előjönnek a zöld, fűszeres, gyantás jegyek, a búzafű, csombor, fenyőgyanta, majd összeolvadnak egy citromfüves friss egységgé. Nagyon friss, nagyon zöld, nagyon harapható melegedve egyre füvesebb-olajosabb. A Citra-Azacca komlók kombója remek választás a frissen fanyar és a trópusi gyümölcsös fűszeres világhoz.

Ízre nagyon visszafogott a keserűség, és nagyon fullos a zamat. A felemlegetett egyensúly és visszafogottság nagyon szépen működik, nem súlytalan, de nem is esik túlzásba a malátaédes-keserű vonalon, marad a gyümölcs, a friss bitterlemon. Tonikosan üde, de utóízében nem a szárító keserű, hanem a pezsgő szénsav és a fűszeresség dominál. Remek, és mesteribb is lett!

A Krak'n új séfje készített egy nagyszerű és igényes falatkát is hozzá, egy mango-glasszéval fedett zelleres császárhúsos rilette-et, ami nagyon szépen kiemelte a gyümölcsösséget, megtöltötte enyhén sós hús-ízekkel a kóstolóélményt, és a zeller megadta az alapokat a komló zöldséges fűszerezésének. Egy kis friss torma vagy jalapeno-szósz talán hiányzott, ami a korty végén visszakapcsolt volna a komló csípősségéhez, de mindenképpen egyike az elmúlt év legjobb sörkorcsolyáinak.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése