Horizont-Carlsberg IPA-projekt – Kisüzem-nagyüzem kezet fog?

Amikor Tomi, a Horizont marketingese 20 napja felhívott, hogy nem akarok-e részt venni egy egyelőre még naaaagyon titkos projekt bemutatóján, rögtön rávágtam: perszehogy, Ez az érzés csak nőtt, amikor kiderült, miről is lesz szó. A Horizont elkészített egy amolyan "ivós" könnyed IPA-t és ezt az IPA-t a Carlsberg beveszi a portfóliójába, és kizárólagosan ők értékesítik Magyarországon. Mivel – Virág elvtárssal szólva – a nemzetközi (sör)helyzet fokozódik, sok kérdés merülhet fel ennek kapcsán.

horizontdelightimg_4138.JPG

Ősellenségek?

Két évvel ezelőtt a Magyar Sörgyártók Szövetsége új vezetése békejobbot és együttműködési alternatívát igyekezett nyújtani a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének. El is indult egy tapogatózó enyhülési folyamat, melynek tavaly januárban a Csíki-Heineken sörháború kiteljesedése kurtán-furcsán véget is vetett. Némi kormányzati ráhatással, és persze a Versenyhivatal (amúgy teljesen korrekt) döntésével, miszerint a multik kizárólagos szerződéseit felül kell bírálni a csapolt sört áruló éttermekben, sörözőkben átmenetileg megmerevedtek a frontok. Természetesen piaci értelemben sohasem lesz barátság, hisz óriási ellenérdekekről van szó, mert minden piaci szereplő a maga méretei szerint terjeszkedni szeretne és növelné az eladásait. Azonban a sör népszerűsítésében lehet közös vonalakat találni, ezt a szomszédos Ausztriában remekül felismerték a sörgyártók, és a Craft Bier Fest Wien szervezői nagyon jól együttműködtek a Vienna Beer Week-en olyan nagy gyárakkal, mint az Ottakringer, vagy a Brau Union (Herineken) tulajdonában álló Schwechater. Felismerték és belátták azt az egyszerű tényt, hogy a népszerűsítés, a sörkultúra elmélyítése végső soron mindenkinek előnyös lehet, hisz nagyobb fogyasztást generálva, nő a piac. Magyarországon ez még nagyon gyerekcipőben jár, ezért is látom örvendetesnek a Carlsberg lépését, akik – részben az ex-Carlsberges Mizser Gábor (most Kuzin Bár) ötlete nyomán – felkeresték a Kraft-fesztet tavaly ősszel, és hamarosan körvonalazódott az a megállapodás, amiből megszületett és tegnap bemutatásra került a

Delight IPA

Ábrahám Máté, a Horizont főzőmestere beszélgetésünk során elmondta, hogy igyekeztek egy könnyed, amolyan egész este jóízűen iható, az IPA és az APA határmezsgyéjén mozgó, extremitásoktól mentes, de azért karakteres sört főzni. A sörhöz egy megújult dizájn is készült, és saját, egyedi dizájnnal nyomott Rastal Craft beer-poharakban kerül a Carlsberggel szerződésben álló sörmérésekbe, egyelőre csak KEG-es kiszerelésben, tette hozzá Dudok Ádám, a Horizont ügyvezetője. A kis Kraft-főzdének folyamatosságot, viszonylag jelentős forgalmat, a Carlsbergnek viszont egy remek huszárvágással portfólióbővítést jelent a Delight IPA. Hisz ők a core-lágerek frontján a Tuborg és Carlsberg, a cseh sörök frontján a Budweiser, a belga vonalon a Grimbergen, illetve búzasör fronton a Kronenbourg mellé egy Kraft-főzdés IPA-t tudnak felmutatni, ami a Soproni IPA-val vagy a Dreher Hidegkomlós és változataival szemben óriási fegyvertény a magyar piacon. A Borsodinak ilyen jellegű söre egyáltalán nincsen. Mindezt komoly beruházás, termékfejlesztés nélkül, csupán a meglévő üzletkötői hálózatra alapozva tudják majd értékesíteni. Az átlagfogyasztónak meg szerencséje van, mert dönthettek volna úgy, mint pl a Tesco, vagy a Lidl, hogy egy közepesen tűrhető szintű, sajátmárkás címkézésű, olcsó főzetet vezetnek be nagy csindradattával a piacra. De szerencsére volt igény és vállalkozói kedv a managementben (ami multi berkekben igencsak ritkaság), hogy felvállaljon egy ilyen projektet. Nem véletlen, hogy a megnyitón a Carlsberg Közép-Európáért felelős vezetője, Marcin Burdach is jelen volt.

horizontdelightimg_4136.JPG

Hát akkor nézzük, milyen Kraft-sört szerzett a Carlsberg!

Horizont Delight IPA – 5%-os könnyed, Session IPA (APA?) Illat: Trópusi gyümölcsös (mangó, papaya, licsi), citrusos, olajos, kicsit fenyőgyantás, enyhén diós (kesudió, mandula) malátássággal. Háttérben a komlóktól (Chinook, Mosaic) enyhe barackos, feketeribiszkés, áfonyás aromák. Megjelenés: Jaffa-szörpös szín, opálos ("hazy"), kicsit a New England-es. Tartós, tojásfehér habbal. Íz-kortyérzet: Könnyed, tonikosan üdítő keserű, kicsit diós, olajos felhangokkal, egzotikus gyümölcsökkel, kevés fekete ribizlivel. Nem szárít, nem tapadós, nem is tanninos hanem jó egyensúlyban van a könnyedség és a gyümölcsös, enyhén olajos keserű, amiből az enyhén cukros, diós vonal és a frissítő keserű korty marad meg utóízként. Remek apró buborékok, jól ihatóvá és könnyeddé teszik a megfelelően vizes kortyokat. Szép, egységes, nem túlságosan izgalmas, de tökéletesen összerakott, amolyan kapudrogosan elkészített IPA. A sörgeekeknek egy korrekt darab, a kezdő és kocaivóknak telitalálat.

horizontdelightimg_4105.JPG

Delight IPA+Sörgasztro: Persze csak a blog miatt még nem hívtak volna föl korábban a Horizonttól, megtudhattam volna mindezt a sajtóbemutatón, de felkértek, hogy készítsek egy falatkát a Delight IPA mellé, ami a sörfőzdei látogatás és tartályos kóstolás után szinte rögtön körvonalazódott is bennem, és a Fröccsterasz séfje által szép formát is öltött a bemutatón. Az inkább száraz, könnyed IPA mellé egy csirkepépből készített rolád készült, melynek a belsejébe natur sajtkrémet és gorgonzola dolce-t illetve enyhén sózott avokádókrémet, valamint durvára őrölt kesudió-darabkákat kevertünk. Szeletelve, friss bagetten egy leheletnyi lime-lével öntöztük meg, ruccolával díszítettük, és kész is volt a sörkorcsolya. A maláta diós olajossága a kesudióval és az avokádó enyhén diós olajos ízeivel, a kékpenészes gorgonzola lágy, krémes keserű karaktere a komlók visszafogott keserűjével került harmóniába, melyet a ruccola diós keserűje még jobban kiemelt. A pici lime-permet meg kiemelte a sör gyümölcsös komlóízeit és a szárazabb csirkerolád az egész élményhez jó alapokat adott.

Bizonyosan lesznek, akik fenntartással fogadják a Horizont-Carslberg együttműködést, felhívják majd a figyelmet a multik mohóságának veszélyére. Lehetséges, hogy nekik van igazuk. Én egyelőre azt látom, hogy közös vonalak mentén összefogott a sörpiac két teljesen más gyökerekkel rendelkező szereplője, és ebből a sörszerető közönség profitálhat, mert egy valóban minőségi sör lesz széles(ebb) körben elérhető. És azon sem lennék meglepve, hogy ha valamelyik multi hasonló módon, vagy hasonló volumenű gesztussal jelenne meg a hazai piacon, abban meg biztos vagyok, hogy a Carlsberg – ha a bevételi számokban is bejön a Kraft-os összefogás – szélesebb európai körben is alkalmazza majd ezt a, nyugodtan kijelenthetjük, sörtörténelmi magyar modellt.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése