Gasztro-sör gerilla módra – Reczer Ser Collabrew – Dark Wheater fekete búza

Reczer Gábor már korábban is megmutatta, hogy biztos kézzel nyúl különböző sörstílusokhoz, és most az őszi Kraft-tagjelölés és a 2018-as önállósodás óta (előtte a Hop Top-ban volt üzemvezető) szárnyakat kapott a sörfőző-fantázia. Kollaborációs főzeteit remek hazai új hullámos sörfőzdék nagyágyúival és népszerű gerillákkal készíti. Már a sörboltokban az Armando Otchoaval főzőtt Rye Hard, de én még az Ábrahám Mátéval (Horizont Brewing) közösen főzött Dark Wheater-t egy – különlegesnek számító – fekete búzát kóstoltam a napokban.

reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg

A fekete búza nem azonos a német területen – és az én sörlistámon is – nagyon népszerű Dunkelweizen stílussal, azaz a sötét (vagy barna) búzasörrel, hanem hivatalos elnevezése az American Dark Wheet Ale a bajor módi amerikai változata, s mint ilyen, elsőként ebben a sörben manifesztálódott a magyar sörszcénában, azaz a Dark Wheater stílusteremtő darab. A fekete búzasör enyhe gyümölcsösséggel, karakteresebb sötét malátákkal és sokkal neutrálisabb élesztőkkel karakterizálja a stílust. Azaz egy csokisabb, visszafogottan gyümölcsös illatú, de nem olyan észteres (banános), fenolos (szegfűszeg) illat és ízorgiát hordozó sörről van szó, mint a híres bajor barna búzák, hanem egy elegánsabb szárazabb, sütisebb, csokisabb arcát mutatja a kenyeresen malátás sötét búzasörnek.

Mivel ez Európában is elég ritka stílus, Gábor és Máté is sokat olvasgatott előtte, hogy milyennek is kéne lenni a sörnek, majd belevágtak az izgalmas kísérletbe, amihez a végén nem mulasztották el elsütni a kihagyhatatlan Star Wars-vonalból adódó szójátékot a sör nevében. Egy cseppet sem sötét, sőt kifejezetten napsugaras szép délelőtt jutottam odáig, hogy kibontsam a Gábortól kapott kóstolópalackot, hogy a fenti leírásnak az ismeretében megvizsgálhassam, mennyire éreztek rá a sörfőzők a fekete búzára.

reczerserdarkwheaterimg_4723.jpg

Reczer Collabrew series – Dark Wheater – fekete búza 6%Illatában meghatározóak a száraz, csokis malátás jegyek, a búzakenyeres élesztő és a kenyérkovász, Melegedve kevés fanyar erdei gyümölcs érkezik. Megjelenésében remek paplanos bézs-szín hab, és vörösesfekete, kólaszín jellemzi. Ízében is a száraz, kakaós csokisjegyek az első benyomások, majd natur gesztenyés, picit erdei gombás ízek mentén, bab, lencse, fanyar, de nem túl észteres háttéraromák mentén, kevés sötét erdei bogyós gyümölccsel tarkítva (som, borókabogyó) teljesednek ki az ízek. Elegáns száraz korty, apró buborékok kis csokis leheletnyit kávés csersavas fanyarsággal, és enyhe tapadóssággal, szájösszehúzó tanninossággal, ami közepesen telt. Nagyon szépen összerakott, elegáns sör, szerintem remekül hordozza a stílus alapvető jegyeit.

A Dark Wheater igazi gasztrósör. Ez az én terminológiámban azt jelenti, hogy nagyon sok ízjegyet hordoz magában, de nem olyan markánsan, mint pl. egy IPA vagy egy R.I.S., hanem minden illat és ízhatás visszafogott, azonban a hozzá kínált ételekkel zseniálisan együttműködik, nem nyomja el azok finomságait, nem akar felülkerekedni. Ehhez a sörhöz is széles skálán lehet ételeket-ízeket párosítani. Amit hirtelen elképzeltem hozzá, egy igényesen elkészített sólet a bab és persze a libahús miatt, de szép lehet egy gesztenyés nem édes pulykasült, vagy akár egy gombás kacsahúsos gnocchi, csokoládéval bolondított szarvasgombás hátszín mellé is.

Kérem a következőt!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése