Craft Bier Fest Wien 2017 – Kicsik és nagyok egy feszten

Már három és fél éve, hogy a bécsi Urania mellett néhány lelkes sörbarát megszervezte az első bécsi craft-sörös összejövetelt, majd 2014 őszén már megtöltöttek egy komoly csarnokot jobbnál jobb sörökkel. A fesztiválbelépővel járó Teku-kóstolópohárral decis mennyiségekben lehet 1-2 EUR-s ártól akár 4-5 EUR / deciért mindenféle nagyszerű osztrák gerilla és kisüzemi sört és igazi nemzetközi nagyágyú főzdék söreit kóstolni.

cbf-2017-wien-logo-web.pngNagyon jól kitalált nagyon jól megszervezett rendezvény ez, mely idén is remek újdonságokkal is szolgál minden sörbarátnak.

010.JPG

A teljesség igénye nélkül (a teljességet itt talájátok) találkozhatunk itt olyan hírneves főzdékkel a nagy Beerlovers-pultnál, mint az Anchor, a Birra del Borgo, a Beavertown, a Steamworks, a To OL, a Brewdog stb., de lesznek ott a környező országokból is sörfőzdék, a lengyel, cseh kiállítók mellett a Főzdeparkból mind a négy főzde 6-6 sörrel képviseli a csapatott. Az elmúlt pár évben az osztrák gerillák és kis főzdék is szép számban alakultak és egyre jobb sörökkel rukkolnak elő. Ott lesz egy külön pulttal a 9 regionális családi főzdét tömörítő Culturbrauerei, és a Heineken égisze alatt álló Brau Union is a kiállítók között van, ami első pillantásra, főleg magyar szemmel nézve elég meglepő.

Mit keres egy ekkora multi egy ilyen fesztiválon? Erről kérdeztem a fesztivál egyik főszervezőjét Michael Klemsch-et, aki az alábbi gondolatokat mondta el kérdésemre:

A Craft Bier Fest Wien immár 4 éve, a kezdetektől fogva elkötelezett volt abban is, hogy minden sörfőzdének teret adjon, akik saját állításuk szerint Craft-Beert állítanak elő. Teljesen mindegy, hogy egy 2 fős kis üzemről, vagy egy nemzetközi konszernről van-e szó. Mi mindig megpróbáltuk közelebb hozni egymáshoz a piaci szereplőket. Szervezőként igyekszünk a nagy sörgyáraktól minél több pénzt és támogatást szerezni, hogy ezáltal kedvező áru kiállítóhelyet biztosítsunk a kicsi és a Startup főzdék számára. Véleményem szerint eljön az idő, amikor már nem szükséges odaírnunk, a sör elé, hogy CRAFT, hiszen minden csakis arról szól, hogy az adott sör JÓ-e vagy NEM JÓ.

021.JPG

Persze egy olyan világban, ahol a nagy sörgyárak is egy jó átlag szintű sört főznek könnyebb egy ilyen feszten fölvállalni a nagyüzemi söröket. Ám mindenesetre elgondolkodtató, hogy mennyire más filozófiával közelítenek Ausztriában a nagy gyárakhoz, mint a magyar piaci viszonyok közt. Ha hazai párhuzamot akarunk keresni, akkor ehhez a felfogáshoz talán a Belvárosi (Budavári) Sörfesztivál áll a legközelebb, ahol szintén megjelennek a kicsik és a nagyok is. Természetesen vannak olyan rendezvények, ahol nagyon karakteresen el kell különülni a specialitásoknak a nagy tömeggyártók söreitől, de el lehet azon is gondolkodni, hogy ne valamivel szemben, hanem valami mellett határozzák meg magukat a magyar sörgyártók, legyenek akár kicsik, akár nagyok, határon innen vagy határon túl…

dsc0154.jpeg

A Craft Beer Fest Wien már nem egy különálló rendezvény, (és léjtest nyúz – a magyar KKK-sörszcéna is belengetett egy Budapest Beer Week-et!! – ezúton is wow!) hanem a Vienna Beer Week legfontosabb eseménye. Elképesztő, hogy az osztrák sörkultúrába is mennyire begyűrűzött a Craft-sör. A november 18-án elkezdődött rendezvényen több komoly csapfoglalás (Beavertown, Bevog, Porterhouse, Oedipus), sör-étel kóstoló, és író-olvasó azaz sörfőző-sörivó találkozó is szerepel a gazdag programban. Nem beszélve arról, hogy a klasszikus kult sörös helyek 1516 BC, 7Stern, Känguruh mellé az utóbbi 2 évben olyan pubok zárkóztak föl, mint a Scrappy Pub, a Charlie P's, a Hawidere vagy a már szinte belvárosi Brickmaker's,

Szóval Bécs már nemcsak a Kapuzinertől és a Wiener Schnitzel-től hangos, hanem sörben is pezseg. Egész héten csordultig töltheted a poharad jobbnál jobb sörökkel, és még nem késő pénteken vagy szombaton vonatra vagy buszra pattanhatunk, hogy a 8 EUR-s napijegy áráért (2 gyenge puncs-pancs ára az adventi vásárban) belekóstolhasson bárki a Craft Bier Fest Wien-en megtalálható remek sörökbe.

(képek saját ill. Craft Bier Fest Wien)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Eredeti bejegyzés megtekintése