Ugrás a tartalomhoz
Kezdőlap
Egyesületünkről
Bemutatkozás
Tisztségviselők
Tagok
Belépés az egyesületbe
Galéria
Sörkultúra
A sörfőzés alapjai
Sörfajták
Felelősség
Gasztronómia
Sörtörténelem
A sörfőzés története
Sörfőzés Magyarországon
Sörfőzés szabályozása
Kisüzemi söripari adatok
Kapcsolat
Kezdőlap
Egyesületünkről
Bemutatkozás
Tisztségviselők
Tagok
Belépés az egyesületbe
Galéria
Sörkultúra
A sörfőzés alapjai
Sörfajták
Felelősség
Gasztronómia
Sörtörténelem
A sörfőzés története
Sörfőzés Magyarországon
Sörfőzés szabályozása
Kisüzemi söripari adatok
Kapcsolat
Tagjainknak
Get in touch
Kezdőlap
Egyesületünkről
Bemutatkozás
Tisztségviselők
Tagok
Belépés az egyesületbe
Galéria
Sörkultúra
A sörfőzés alapjai
Sörfajták
Felelősség
Gasztronómia
Sörtörténelem
A sörfőzés története
Sörfőzés Magyarországon
Sörfőzés szabályozása
Kisüzemi söripari adatok
Kapcsolat
Kezdőlap
Egyesületünkről
Bemutatkozás
Tisztségviselők
Tagok
Belépés az egyesületbe
Galéria
Sörkultúra
A sörfőzés alapjai
Sörfajták
Felelősség
Gasztronómia
Sörtörténelem
A sörfőzés története
Sörfőzés Magyarországon
Sörfőzés szabályozása
Kisüzemi söripari adatok
Kapcsolat
Sörfőzés Magyarországon
Kezdőlap
Sörfőzés Magyarországon
Kezdetek
A középkortól a 19. századig
A sörfőzés hagyománya Magyarországon a középkorra nyúlik vissza, főként apátságokban és városokban folyt.
A 18–19. században sorra jöttek létre a sörfőzdék, pl. Sopronban (Soproni), Kőbányán (Kőbányai, Dreher) és más városokban.
20. század
Államosítás és nagyipari gyártás
A második világháború után a söripart államosították, a minőség helyett a mennyiség került előtérbe.
Az 1980-as évekre a hazai sörpiacot néhány nagy szereplő uralta, kis mozgástérrel az innovációra.
Az első sörforradalom (1990-es évek eleje)
A rendszerváltás után új lehetőségek nyíltak
Külföldi tőke érkezett: nagy nemzetközi sörgyártók vásárolták fel a nagy sörgyárakat.
Megjelentek az első kisüzemi főzdék, jellemzően vidéken, helyi piacra termelve.
Bár volt kísérletezés, a fő hangsúly még mindig a lágertípusú sörökön volt.
Az infrastruktúra és a sörkultúra fejlődése még lassú volt – ez inkább előfutára volt a későbbi robbanásnak.
Második sörforradalom (2010-es évek eleje)
Ez volt az igazi áttörés
Újhullámos kisüzemi főzdék jelentek meg.
Teret nyertek a magyarországi piacon újdonságnak számító sörtípusok: IPA, stout, saison, savanyított sörök, hordóérlelt változatok.
A hangsúly a minőségen, kreativitáson és helyi identitáson van.
Megjelentek a kraft sörözők, sörfesztiválok, közösségi sörkultúra.
A hazai fogyasztók egyre nyitottabbá váltak az új ízekre és stílusokra.